Teater i London

Om du såg filmen Shakespeare in Love, så fick du en inblick i hur mycket londonborna älskar teater. När puritanerna år 1642 försökte lägga ner teatrarna, var det början till deras egen undergång. Londonborna kunde ta nästan allt annat, men detta blev för mycket.

Teaterlivet blomstrar i staden. Det finns över 40 större scener och även Broadway i New York. domineras av britterna. Men det allt större antalet musikalerna är en oroande trend. Här går trenden mot att de mest kända säljer ut först, inte de bästa.

De flesta teatrar finns i närheten av Leicester Square. Föreställningarna brukar börja klockan 19.30 men det händer att de startar en kvart tidigare. Det finns också matinéer som börjar klockan 14.30. Biljetterna kostar från 5 pund upp till 40 pund. Det finns en reservkö om evenemanget är slutsålt. Svartabörshajar köper upp stora mängder biljetter i hopp om att tjäna rejält. Det kan vara ett alternativ att köpa av dem, men det kostar. Måndagar brukar vara den billigaste dagen för ett teaterbesök. Många teatrar erbjuder då platser för endast 5 pund.

En historisk resa och en konstnärlig upplevelse är Shakespeares Globe. Det är en kopia av Shakespeares egna teater. Här varierar biljettpriserna beroende på vilken plats du väljer. Biljetter för de som orkar stå kostar runt 5 pund. Tänk bara på att det som presenteras på Globe är äkta teater, långt ifrån Disney och föreställningen varar lätt tre timmar och pauserna är korta. Om du vill ha en enklare version av det historiska runt byggnaden kan du välja en guidad rundtur.

Ett hett tips är att inte lita på en annons om en föreställning som inte har åtminstone två goda recensioner från de stora tidningarna. Många använder sig av radiorecensionerna och specialiserade tidningar. Dessa är dock inte alltid att lita på. Fråga också runt bland folk du möter om vad de skulle rekommendera. Många tidningar ger alltför generösa omdömen om nya teateruppsättningar. De vet vilken ekonomisk risk producenterna tar och har svårt att sänka dem även om de är dåliga. Bästa tidningarna för att få riktiga recensioner är Telegraph och Financial Times. Om du väljer att köa till en kassa där biljetter säljs till halva priset kan du räkna med väntetid. Men då kan du också passa på att fråga folk i kön vilken uppsättning som är bäst.

Ett säkert tips är att se något av Shakespeare eller Shaw eller någon som varit samtida med dem. The Royal Shakespeare Company håller en jämn nivå. Så gör även RSC och The National.

Nya teateruppsättningar

Bästa platsen för att hitta spännande nya teateruppsättningar är Royal Court, Ambassador, Alberry, Duke of Yorks, Young Vic Soho Theatre, Trafalgar Studios, Menier Theatre och Southwark Playhouse.

Mainstream Drama

De teatrar som finns på Shaftsbury Aveny med dramatiker som Aykbourn och Bennet fyller fortfarande husen och är intressanta föreställningar. Men det finns också mycket som är mindre bra.

Mindre teatrar

Många pubteatrar har haft uppsättningar som håller så god kvalitet att dessa numera kallas för off West End. Bland dessa småteatrar märks inte minst Almeida, Donmar Warehouse, Soho Theatre, Hampstead, New End, Triycycle, Bush Gate och King´s Head. Problemet är bara att så fort dessa börjar få popularitet brukar kvaliteten på föreställningarna att bli sämre. Det gäller till exempel Donmar, som söker mer mainstream än vad som är smakligt. Almeida råkade ut för samma problem när det blev trendigt och de rika började besöka teaterna. Tricycle har specialiserat sig på drama som speglar den senaste tidens händelser, vilket är en intressant vinkel.

I övrigt kan det vara svårt att hitta bra shower. Det krävs en del efterforskningar. Vissa teatrar kan också kräva ett halvt pund i medlemskap för att komma runt de hårda lagar som finns för att få visa teater. Det är ett sätt att komma undan den censur som finns.

Skådespelarna

Storbritanniens främsta skådespelare finns på scenen och inte på filmduken. Här finns också amerikanska stjärnor som står i kö för att uppträda som Vanessa Redgrave Vanessa Redgrave, Michel Gambon, Ralph Fiennes, Donald Sutherland, Kathleen Turner, Maggie Smith och Nichole Kidman. De får ofta medelmåttiga manus och detta sänker tyvärr ofta kvaliteten. Om du vill se dessa är det bättre att gå på Madame Tussauds!