Stansted Airport

London Stansted Airport (IATA-kod: STN) är en flygplats som ligger i Stansted Mountfichet i Uttlesford, Essex, knappt fem mil nordöst om centrala London.

Stansted fungerar som flygplats för en mängd olika lågprisbolag och är den tredje största flygplatsen I Storbritannien. Det är en av Londons fem internationella flygplatser.

Stansted Airport har en enda terminal. Det finns sedan tre satelliter där gaten ligger. Två av dessa är länkade till terminalen via broar och den tredje är sammankopplad med terminaler genom ett bussystem. En fjärde satellit med gater håller på att byggas. Terminalen erbjuder ett växlingskontor, bagageservice, butiker, restauranger, barer och Internet. Biluthyrning och taxibilar kan också ordnas från terminalbyggnaden.

Terminalbyggnaden designades av Foster Associates och Peter Rice och har ett flytande tak som är värt att beskåda närmare. Utformningen av flygplatsen är anpassad för att skapa mesta möjliga flyt i passagerarförflyttningarna och allt finns på ett och samma plan.

Mellan 1997 och 2007 växte Stansted ordentligt, tack vare utökningen av lågprisflyget. År 2007 kunde man räkna in 24 miljoner passagerare. Men siffrorna har gått ner sedan dess. Under 2009 räknades 21 miljoner passagerare på Stansted.

Flygbolag och destinationer

Stansted är i första hand en flygplats för lågprisflyg och de flesta flygningar görs av EasyJet och Ryanair. Men det finns vissa charterbolag och långdistansflygningar kvar. Ryanair flyger allra mest från Stansted och erbjuder hela 106 destinationer, nationella som internationella. När det kommer till antalet passagerare är Stansted den tredje största flygplatsen i landet. Det är också Storbritanniens största fraktflygplats.