Sport i London

Det finns mängder av sportaktiviteter i London, allt från de lite mer krävande till de lite mer lugna. Som turist kanske du bara provar ett par av dem. Inlines och skridskor är de mest populära om vi bortser från att många turister gärna provar att cykla i staden. Cykel anses inte av londonborna som en sport utan som ett färdmedel.

Skridskoåkning är givetvis populärt under vintern och kan utföras på Broadgate, Somerset House, The Tower, Marble Art och flera andra platser. Det går också att titta på sport, inte minst fotboll och cricket. Dessa sporter utgör ryggraden i det engelska sociala livet.

På denna sida listar vi tips om sporter för dig som vill delta aktivt.

Simning

Utomhus: Serpentine Lido på Serpentine i Hyde Park, nära bron, eller Hampsteads dammar. Håll bara reda på när festligheterna runt dessa sker, för det kan hända att du kommer vid fel tidpunkt. ”Oasis” alldeles i östra änden av Shaftsbury Avenue har en inomhus/utomhus pool.

Inomhus: The Central YMCA bakom Tottenham Court Road har en stor pool, ochPorchester Center, längst upp på Queensway är ett populärt spa med inomhuspool.

Gymnastik/aerobics

Av försäkringsmässiga skäl behöver du ofta gå på en introduktionskurs på de gym som finns i London. Det går troligen att gå runt detta och det finns till exempel gratiserbjudanden att ta del av. Annars kan det bli en dyr historia. De stora gymmen i staden är Soho GymLA FitnessVirgin och Fitness First.

Om du är student med ett studentkort kan du besöka London University Student’s Union på Mallet St, precis bakom Tottenham Court Road (Tunnelbana: Goodge St).

För aerobics, prova Jubilee Hall i Covent Garden’s Plaza, Queen Mother Sports Centre på baksidan av Victoria Station eller Pineapple Dance Studio på Langley Street, Covent Garden.

Inlines

Det finns mycket få bra ställen att åka inlines på då många parker har förbjudit det. Men i Hyde Park Corner och Kensington Gardens får du åka. Håll dig till de utmärkta lederna där. Annars kand u råka på en bot. Det finns också privata initiativ där enorma grupper åker parad genom staden. Det här är ingenting som stadens myndigheter gillar, men folk gör det i alla fall. Det har nästan blivit en folkrörelse. De kallas för Friday Night Cavalcades.

För allt som finns att veta om inlines/skridskor i London, däribland Friday Night Cavalcades. Mer info om lektioner och hyra av utrustning, se Citiskate London.

Om du aldrig åkt skridskor förr är det dags att börja nu. Prova en lektion eller två och välj tider när inte så många andra åker. En onsdagskväll är ett hett tips. Nybörjarlektioner är många gånger gratis och en fortsättning brukar gå på 5 pund. När du väl kan stå på skridskorna är det dags för en skridskotur på fredagskvällen och sedan gå till puben efteråt.

Hyr skridskor från: Queens Skate, 35 Queensway, på norra sidan av Kensington Gardens (tunnelbana: Queensway eller Bayswater) eller Slick Willies på södra sidan av Kensington Gardens, 41 Kensington High Street, (tunnelbana: Kensington High Street).

Skridskoåkning

Inomhus: Queens Ice Bowl mäter 45×20 m. Ishallen är som tur var avskärmad från de andra bullriga delarna av byggnaden, där spelautomater och en bowlinghall finns. 17 Queensway, Bayswater. Queensway (Central) eller Bayswater (Circle) tunnelbanestation.

Somerset House enorma vattenyta är fryst över julen, fram till runt den 20 januari, med en stor rink och kaféer etc. Bokning är oftast nödvändigt och det är ofta mycket trångt. Dessutom finns stora rinkar i Marble Arch. Det finns ytterligare fem ishallar öppna för skridskoåkning i Greenwich Royal Naval College i Canary Wharf, Hampton Court, Hampstead Heath, och även en i vallgraven vid Towern.

Bowling

Queens Ice and Bowl ligger på 17 Queensway, Bayswater. Finns också på Bloomsbury Lanes, Victoria House, Bloomsbury Place, London, WC1B 4DA.

Golf

London är ringmärkt av golfbanor, och det är ofta lätt att boka in en runda.

Go Cart

Det finns flera gocart-banor i London. Åldersgränsen varierar.

Polo

Britterna tog med sig polon från Indien, gjorde om det lite grann och exporterade den runt om i världen som en sport för de rika. I London kan du lära dig och öva eller faktiskt spela med liten erfarenhet på Ascot Racecourse. Kurser ges på helgerna.

Segling/vindsurfing

Queen Mary’s Reservoir är den bästa platsen för dessa sporter, med stora ytor av vatten precis under Heathrows inflygning. Tåg från Waterloo till Sunbury eller Ashford och sedan buss eller taxi.

Tennis

De flesta parkerna har tennisplaner. Regent’s Parks Inner Circle Courts, Hyde Park eller Battersea Park är bäst, den senare har 13 belysta banor.

Squash och badminton

Inomhus: The Central YMCA, bortom Tottenham Court Road är bäst. Tunnelbana: Tottenham Court Road.

Cykeluthyrning

London Bicycle Tour som är bredvid Oxo Tower på South Bank. The London Cykling Campaign har en aktuell förteckning över var man kan hyra cyklar i London.

Ridning

Ridning i Hyde Park på Rotton Row är en speciell, men dyr, upplevelse. Klä gärna upp dig innan. Det gör hela spektaklet än roligare. Hyde Park Stables

eller Ross Nye Stables, båda i Bathhurst Mews.

Cykla

Trots löften från regeringen och EU-pengar, är London egentligen inte den säkraste av platser att cykla. Cykla inte är en stor sport i Storbritannien. Cykelvägarna är trånga, och vägytan i allmänhet inte bra. Om det finns en bra yta, t.ex. i en park, är cykling vanligtvis förbjuden. Med detta sagt, om du är van att cykla i en storstad, då är det det snabbaste sättet att resa.

Jogging

Någon av de parker eller längs den södra stranden av Themsen, Greenwich är bra för en joggingtur, eller från North Bank, ut till Canary Wharf.

Löpning

Serpentine Running Club i Hyde Park välkomnar besökare. Du kan även delta i ”The British Golden Jubilee 10K Open Road Race” – som är ett årligt lopp som går förbi de viktigaste sevärdheterna.