London shopping

Shoppingen i London är bra, även om vissa skulle säga att shoppingen i staden är inte riktigt vad den sägs vara. Det är dyrt att handla här, särskilt när det gäller trendiga varumärken och priserna hålls uppe genom kartellbildningar. Dock finns det ett mycket stort utbud. Det finns stormarknader som försöker bryta trenden och det har lett till en rättslig strid som är långt ifrån avgjord. Det enda som är billigt i Storbritannien är böcker, teater- och konsertbiljetter och etnisk konst som afrikanska masker, persiska mattor och kelims. Men som shoppingupplevelse är London högt rankad. Det finns vissa saker som utmärker sig som skräddarsytt och häftiga varumärken som erbjuder sann kvalitet och de är prisvärda produkter.

Bra shoppingstråk i London

  • Camden Market
  • Portobello Road Market
  • Harrods ’Food Hall & Knightsbridge
  • Jermyn Street Savile Row
  • Soho

Fler tips på shopping nedan.

Camden Market

Camden Market norr om Camden Town Tube höll på att falla samman då ryktena om drogerna som handlades med här var ett problem. Idag är det dock en härlig marknad med allt till försäljning: kläder, musik, antikviteter, samlarobjekt, etnisk konst, mattor, kelims, mat och dryck. På lördagar blir det trångt om saligheten och kvaliteten kan ibland vara lite väl låg. Men det går att fynda. Camden har på senare tid också blivit en fristad för nytänkande modedesigners. Det senaste som gäller på Londons klubbar hittar du här. Men mer normala plagg och produkter hittar du på Spitalfields Market. Marknaden har öppet under helger från cirka 9:30 till 17:00.

Tunnelbanestation: Camden eller Chalk Farm (Northern Line)
Buss: Camden Town

Portobello Road Market

Portobello Road Market var en enorm marknad med enormt rykte i slutet av 1960-talet, då alla var klädda i Sgt Pepper kostymer, och antikviteter kunde köpas upp för en sång. Priserna har höjts avsevärt sedan dess, men om du vill ha något unikt är det hit du ska åka. Glöm inte att pruta! Den södra delen av gatan är främst antikvitetshandlarnas, i mitten säljs grönsaker, och slutet säljs krimskramset. Det är roligt att bara spendera tid här och kika på de vackra omgivande husen. Marknaden har öppet på lördagar från ca 06:00 till ca 16:30.

Tunnelbanestation: Notting Hill Gate Central (Circle), Ladbroke Grove (Hammersmith City)
Buss: Notting Hill

Harrods

Salarna med den fantastiska maten är den stora anledningen till att besöka Harrods, som i övrigt är som vilket varuhus som helst. Det är bara mer av allt här. Interiören är spektakulär, Harrods har behållit sin viktorianska prakt, kaklat med marmor och med en häpnadsväckande variation av livsmedel.

Dess stora rival ”Harvey Nicks” ligger vid Knightsbridge är en bättre plats att shoppa på. Harveys saluhall är ultramodern och cocktailbaren intill är tänkt att vara en av de bästa ställena att plocka upp miljonärer på. En stor takrestaurang finns också. Runt Knightsbridge antas det att pengar inte är ett hinder, så det är dyrt. Men att fönstershoppa är helt gratis.

Buss: Knightsbridge

Jermyn Street och Savile Row m.fl.

Området omfattar Jermyn Street, Piccadilly, Burlington Arcade och Savile Row och det är där den engelska gentlemannen och ladyn handlar sina kläder, skor och accessoarer. Skjortorna har ett världsrykte och varumärket Turnbull & Asser är valet för prins Charles (och den nuvarande författaren), men de flesta av de viktigaste beslutsfattarna är inte långt efter.

De flesta skjortbutiker tillverkar skräddarsydda skjortor på en minsta beställning av sex stycken. Fosters och Trickers skoaffärer tillsammans med Lobb runt hörnet på St James Street är viktiga institutioner för skor och portföljer. Taylors rakbutik är platsen för rakning som ren vetenskap och är Kunglig hovleverantör. Floris var Londons första parfymaffär och de gör än idag bra tvål och cologne. Paxman Whitbreads är ostbutiken med stort O.

Burlington Arcade är lika känd för sina tillbehör – den har dessutom sina egna livréklädda väktare. Längst upp finns Savile Row, ett område snarare än en gata. Även Huntsman och Anderson & Sheppard finns här.

Bond Street fortsätter norrut härifrån med exklusiva butiker som säljer smycken, kläder och väskor, men de återger i stort sett vad de flesta huvudstäder redan har. Halvvägs längs Bond Street är den berömda ”parkbänken”, en staty av Churchill & Roosevelt.

Tunnelbana: Piccadilly Circus (Piccadilly), Green Park (Jubilee, Victoria)
Buss: Piccadilly Circus

Soho

Soho gränsar till Chinatown i söder, Oxford Street i norr, Regent Street i väster och Charing Cross Road i öster. Sydöstra hörnet, med fokus på Old Compton St är full av barer och kaféer och är centrum för Londons gaykultur – men huvudstadens mest livliga heterosexuella finns här också. I väster finns berömda Carnaby Street, som var centrum för allt som hände på 60-talet. Tyvärr är Carnaby Street inte alls vad den varit, men området strax öster och söder om gatan i sig är mycket trevligt med intressanta butiker, restauranger och butiker. Hyrorna är höga så bortsett från ett eller två undantag får du inte mycket mat för pengarna här.

Tunnelbana: Leicester Square (Norra), Piccadilly Circus (Piccadilly), Oxford Circus (Central, Bakerloo, Victoria), Tottenham Court Road (Central-, Nord)
Buss: Shaftsbury Avenue