Praktisk information

Även om London är en västerländsk metropol och som i många avseenden är mycket lik Sverige, kan det var bra att känna till hur vardagen fungerar.

Valuta och betalning

Valutan är Brittiska Pund. De ska ha utfärdats av Bank of Scotland eller Bank of England. Irländska pund är inte giltiga. Det finns olika storlekar och färg på de olika sedelvalörerna. Sedlarna kommer i 5, 10, 20, 50 och 100 pund. Mynten går från 0,1 pund till 2 pund. Bankomaterna kallas för ATM och finns lite överallt, även vid tunnelbanorna. De är bra för kontantuttag och ger bättre valuta för pengarna än växlingskontor. Det går att be om cashback vid inköp på stormarknader. Visa och Mastercard accepteras på de flesta ställen och andra kort är också vanliga.

Bankerna har öppet mellan 9:30 och 15:30. Vill du ta ut pengar från en bank med ett Visakort behöver du visa pass.

Checkar blir allt ovanligare och det finns de som inte accepterar dem alls. Utländska checkar kan lösas in på bankerna i staden mot en avgift.

Trafik

I allmänhet gäller vänstertrafik. Se åt rätt håll när du går över gatan. Detta förvirrar många turister. Bilarna stannar ofta automatiskt när du ska gå över övergångsställen, men motorcyklarna gör det inte. Cyklar och motorcykelbud är de största farorna då de är aggressiva och kör nära och sällan hörs ordentligt. Om du vill hyra en bil behöver du körkort och ett kreditkort.

Säkerhet

London ses som en säker stad och det går att vistas överallt i staden. I vissa distrikt behöver du vara lite mer uppmärksam. Det gäller till exempel på North End i Notting Hill, i Brixton och söder om Elephant and Castle. Våldsbrotten är få i relation till storleken på staden och när de väl händer handlar det mest om personer som redan känner varandra. Även kvinnor kan med säkerhet gå själva i staden. Stämningen på tunnelbana och i centrum på fredagar och lördagar kan vara lite rörig och stökig, men det händer sällan någonting.

Socialt omgänge

Många britter gillar att dricka. Det gäller både kvinnor och män. Tjejer går ofta ut med tjejer och killar med killar. Det gäller även gifta par och de som har partners.

Språk

Engelska överallt. Walesiska talas endast i Wales. Cockney är inte vanligt. Tänk på att amerikansk engelska och brittisk engelska skiljer sig åt i vissa avseenden. Det kan orsaka stor munterhet om du säger fel.

Väder

Englands väder är fortfarande den vanligaste samtalsämnet – det är inte så illa som det påstås (i själva verket regnar det mindre i London än i Paris). Problemet är att det är så förutsägbart. Årstiderna är inte lika klart definierade som på fastlandet och Atlantiska vindar kan leda till kall och våt väderlek när som helst på året. Det leder till tipset om att aldrig köpa biljetter till evenemang utomhus i förväg.

Generellt sett är september och oktober de bästa månaderna . Sommaren är mera ”regnperioden”. Men ta inte vårt ord för givet, hör är vad det meteorologiska kontoret har att säga om det brittiska klimatet. BBC har den bästa prognosen, även om den sällan stämmer helt.

Socialt

Den perfekta engelska gentlemannen syns sällan till. Men hövlighet är nog så vanligt även om New York-borna faktiskt är hövligare. Om du inte ber om hjälp, tror ingen att du behöver det heller. Det handlar en del om integritet också, och engelsmän griper oftast in först när du ber om det. Detsamma gäller att bjuda och erbjuda saker och tjänster. Engelsmän hatar också att klaga.

Den engelska humorn är väldigt svart och surrealistisk och humorn är nationens starka sida. Poängen med engelsk humor är att hysteriska överdrifter levereras helt uttryckslöst. Det finns inga begränsningar om vad som går att skämta om. Godmodiga skämtar, så länge de inte sårar, är den vanligaste formen av socialt utbyte, förutom pratet om vädret då. Det värsta med det engelska i allmänhet är befolkningens totala oförmåga att hålla sin spritkonsumtion till lagom nivåer.

Kommunikation

Post- och telefontjänster i Storbritannien är goda, och ett samtal från en telefonkiosk är billigt. De röda telefonbåsen som staden är så berömda för är på comeback i staden, inte minst för turisternas skull. Det går också att ringa med kontokort eller med telefonkort som säljs i tobaksaffärerna. På hotell görs vanligtvis tilläggen för kommunikationstjänsterna. Det finns många butiker som erbjuder billiga internationella samtal (t.ex. vid Queensway) och det är värt att undersöka dessa eftersom de erbjuder bra priser.

Postgången är också i allmänhet snabb och pålitlig. Ett första klass brev postat innan 18:00, bör nå sin adressat dagen efter om han eller hon finns inom landet. Några av brevlådorna är över 100 år gamla och kan se ganska coola ut – de är skyddade som kulturföremål. Frimärken kan köpas individuellt på postkontor eller i buntar av fyra eller tio i tobaksaffärer och matbutiker.

Tider för måltider

Frukosten sker vanligen klockan 8 och är antingen kontinental med bröd, flingor, kaffe och juice eller brittisk. I den brittiska frukosten ingår också bacon, äggröra, stekt bröd, korv, rostat bröd, marmelad (sur apelsin sylt/gelé), med starka, vita te. Ibland serveras också blodpudding (blodkorv) eller gröt (havregryn, traditionellt med salt och vatten, men mer troligt med mjölk, grädde och socker) eller böckling.

Om du fortfarande orkar serveras kaffe vid ca 11:00, eventuellt med ett mellanmål. Lunchen börjar sedan 13:00. De flesta arbetstagare äter smörgåsar, såvida inte någon annan betalar. I så fall varar lunchen ända till 15-tiden.

Tedags (södra England) blir det sedan mellan 16:00 till 17:00 och består av fina smörgåsar, scones med sylt och grädde, och kakor, med en kanna svagt te. I norra England är te oftast den största måltiden under dagen och serveras från 17:00 till 18:00.

Middag intas vanligen cirka 20:00 – även om det kan vara mycket senare. Londonborna tycker om sena middagar och äter gärna sin mat vid tiotiden på kvällen. Om de inte varit på puben förstås. Då äter de gärna en curry på en indisk restaurang efter elva när puben har stängt.

Öppettider

De flesta butiker har öppet från ca 09:30 och håller sedan öppet hela dagen fram till 19:00. Det finns de som stänger 17:30. Torsdagskvällar är det ofta kvällsöppet och då är butikerna öppna till 21 eller än senare. På lördagar stänger butikerna istället lite tidigare för att sedan i allmänhet hålla öppet mellan 11:00 till 17:00 i de stora shoppingområdena.

Kontorstiderna är mellan 9:30 och 17:30. Rusningstiden är som värst mellan 5:30 och 7:00 samt mellan 8 och 9:30 på morgonen. De statliga kontoren stänger ofta runt 16:00.

Pubarna öppnar enligt traditionen 11 och håller öppet till 15. Sedan öppnar de igen kl 17 för att stänga kl 23. Numera kan de hålla öppet dygnet runt om de vill, men det finns det än så länge bara ett fåtal som gör.