Musikal i London

London är liksom Broadway i New York ett hem för musikalerna. Motsvarigheten till Elton John/ Tim Rice är här den stora stjärnan Andrew Lloyd Webber. Merparten av de allra bästa föreställningarna säljer ut på nolltid. Folk köar i dagar för att få biljetter. Så vill du få tag på en åtråvärd biljett är det bara att ställa sig och vänta.

Många musikaler har visats i evigheter som Cats, Les Misérables och The Mousetrap. De var en gång i tiden nyskapande men nya ensembler är inte alltid lika bra på att föra arvet vidare. Tyvärr finns det inget bra sätt att ta reda på om ensemblen som spelar i uppsättningarna är bra eller inte. Det bästa tipset är att fråga runt på de olika försäljningskontoren i Leicester Square eller gå till teatern direkt.

Om vi skulle rekommendera en musikal skulle det vara Blood Brothers som går på Phoenix på Charing Cross Road. Anledningen är att berättelsen är mycket trovärdig, och att den här musikalen inte är så fasligt teatralisk. Men det finns de som inte tycker om uppsättningen och inte förstår handlingen riktigt.

En trend som vi inte tycker om här, men som kanske passar andra, är hopplocken av musikaler där man tar redan kända låtar och skapar en musikal av det. Det främsta exemplet är Mamma Mia. I vårt tycke är det ofta sämre sång under en sådan föreställning än på en vanlig konsert.