Museum i London

I London finns mängder med museer och konstgallerier som håller världsklass. Det finns över 300 att välja mellan, och de har utställningar om allt från den äldsta historien till de mest högteknologiska landvinningarna. De allra flesta av de viktigaste och förnämsta museerna erbjuder gratis inträde. Om du har ett London Pass får du också gå in gratis till de utställningar som annars tar ett inträde. Du får också tillgång till audioguidning och guideböcker på museerna helt gratis.

Nedan finns listas de tio museer som av många anses som bäst. Det är den brittiska vurmen för att samla artefakter av alla de slag som har bidragit till att Storbritannien har de bästa museerna i världen. Det fanns ett helt imperium att plocka ifrån. Listan nedan anger en del av de saker våra guider och besökare anser som de främsta. Här finns allt att välja mellan oberoende av tycke och smak.

Populära museum som är gratis

  • British Museum
  • Imperial War Museum
  • Sir John Soanes Museum
  • Victoria & Albert Museum
  • National Maritime Museum
  • Natural History Museum och Science Museum

British Museum

British Museum har nyligen öppnats efter en betydande ombyggnad och är nu bättre än någonsin. Det anses av många vara det bästa museet i världen och tronar med en fyra tusen år gammal farao. Byggnaden där museet inhyses ligger bekvämt beläget norr om Covent Garden på Great Russel Street strax öster om Oxfords Street och shoppingstråket där. Inträdet är helt gratis!

Den afrikanska samlingen är världens största och har över 200 000 föremål. 600 av dessa ligger framme i taget. Vandra genom de stora gallerierna och gör flera kortare besök istället för en stor. Det är gratis att gå in. Specialutställningarna kan vara lite överreklamerade och ofta ganska tråkiga. Dem rekommenderar vi inte.

Imperial War Museum

Namnet på detta museum säger det mesta. På Imperial War Museum visas inte bara krigsstrategier utan även de erfarenheter som vi kan dra av de krig som förts. Det finns flera olika utställningar såsom The Blitz och Förintelsen. Museet ligger i St Mary’s Betlehem Hospital, mer känt som Bedlam.

Sir John Soane’s Museum

Sir John Soane’s Museum är som en miniatyr av British Museum. Du kan besöka det under en promenad (vilken även kan innefatta Inns of Court och Masonic Temple) som förbinder några av Londons vackraste och mindre kända sevärdheter. Museet är så fyllt med objekt att varje bit av vägg och tak används i byggnaden. Här finns till exempel en enorm samling av Hogarth utskrifter. Dolda paneler avslöjar ännu fler tavlor.

Victoria and Albert Museum

Victoria and Albert Museum är ett stort museum för kultur och ligger bredvid Science Museum. Här finns några av Europas stora arkitektoniska pärlor samlade i två stora hallar. Det är som ett Las Vegas, fast med lite klass och utan de enarmade banditerna. Men inte alla utställningar är lika bra. Oriental Galleries är inte så bra. Det är däremot Fashion och Performance. Här finns Kylie Minogues omklädningsrum och Mick Jaggers kostym och massor av roliga teatergrejer och smycken. En avgift tas ut för att se dessa verk och utställningarna hittas på första våningen.

De brittiska kulturgallerierna upptar våning 2 till 4 och har moderniserats nyligen. Kostnaden övergick 31 miljoner pund och Prins Charles höll invigningen. Han hade extra roligt med den interaktiva korsettdisplayen på öppningsdagen. Det som är fascinerande är hur nära föremålen besökarna får komma. Mängder kan röras och testas.

Det går att ta del av hela rum som konstruerats efter olika tidsperioder och moden. Det finns också mängder med konstverk, displayer, datorer och AV-skärmar att pröva. Guidade turer är gratis, liksom hela museet och det går att låna ihopfällbara pallar att ta med sig för att sitta på när fötterna blir trötta.

Här kan du tillbringa timmar vandrandes genom hallarna. Men ta flera besök hit istället för ett enda maratonbesök. Det ger mycket större mervärde. Här är tillvaron informell och inte lika stram som på British Museum. Barnen älskar att få testa praktiska saker, som att klä upp sig i gamla kostymer, bygga möbler och skapa monogram, lägga ut bestick och väva orientaliska mattor.

Det förekommer även spontankonserter i entréhallen under söndagarna. Cafét är riktigt trevligt och lite trendigt, men tyvärr dyrt.

National Maritime Museum

I Storbritannien har du alltid mindre än 100 km till havet. Britannica styrde vågorna och här visas hur hon gjorde det. Det finns goda skäl att besöka vackra Greenwich. Det här är ett. National Maritime Museum har öppet alla dagar mellan 10 och 17 och inträdet är gratis.

Natural History och Science Museum

Mängder av museer ligger i South Kensington och det är väl skyltat till dem alla. De här två, Natural History och Science Museum, rekommenderas verkligen en dag då det regnar. Barnen kommer att älska dem. Många av de maskiner som förändrade historiens gång finns att betrakta här. Storbritannien har länge varit ett centrum för vetenskap och här kan du studera datorn, faxen, internet, jetmotorn, tåget, men även penicillinet och många andra revolutionerande uppfinningar. Naturhistoriska museet ligger i en vacker byggnad och ger mervärde för den tid som besöket varar. Det kan vara svårt att välja ett utav dessa, så välj gärna båda.

På Science Museum finns ett helt team av forskare som utför verkliga experiment.