Luton Airport

London Luton Airport (IATA-kod: LTN) kallades tidigare för Luton International Airport. Den ligger 2,8 kilometer öster om Luton i Bedfordshire och 5,6 mil norr om centrala London. Flygplatsen ligger 3,2 kilometer från motorväg M1. Det är den fjärde största flygplatsen in Londonområdet, och är en av de fem internationella flygplatserna i London.

År 2008 reste drygt 10 miljoner passagerare från eller till Luton. Det var första gången som det var så många som reste här. Till de flygbolag som använder Luton som lufthamn finns EasyJet, Monarch Airlines, Thomson Airways och Ryanair. De flesta turer går till europeiska destinationer.

Luton Airport idag

Luton Airport har en enda landningsbana som går i öst-västlig riktning. Den är försedd med ett landningssystem som hjälper planen att landa även under svåra förhållanden. Själva flygplatsen ligger norr om landningsbana. Terminalen har en något annorlunda utformning vilket kanske kan förvirra en del passagerare. Formen på terminalbyggnaden är u-formad, med planen på ena sidan och entréerna på den andra.

Norr om denna u-formade terminal finns en mängd hangar. Många flygbolag använder just Luton som en plats för att ge underhåll till planen, inte minst EasyJet, Thomson Airways och Monarch Airlines. Än mer norr om detta finns mängder med bebyggelse. Det gör det inte söder om flygplatsen som är en riktig landsbygd med gårdar.

Flygplatsen ägs av Luton Borough Council men drivs av London Luton Airport Operations Limited, ett privat bolag. Från flygplatsen sker också träning för personer som ska bli piloter och frakta passagerare i framtiden. Värt att notera är att det här finns fler taxibilar än någon annan stans i Storbritannien. Flygplatsen är också mycket viktig för staden Luton, särskilt som den stora bilfabriken i staden lades ner.

Flygbolag och destinationer

Luton Airport är Londons fjärde största flygplats och den femte största i Storbritannien. Mängder med destinationer i hela Europa kan nås härifrån, främst via lågprisflyg. Även inrikesflyg och charter flyger härifrån.