Kultur i London

Många har försökt att hitta det typiskt engelska, men misslyckats. En del förväntar sig att Dickens sagorna ska framträda tydligt i staden, men den som förväntar sig det blir snabbt besviken. Det som är engelskt är det bästa ur en mängd olika kulturer.

Den engelska kulturen är ursprungligen en blandning av kelter, romare, vikingar, saxare och normander. Klass är viktigare än färg, men gränserna är flytande. Det koloniala förflutna har gjort London så kosmopolitisk den kan bli, och favoritmaten blev curry. Engelsmännen beundrar det utländska, även om det ibland är motvilligt. Kultur, språk och mat importeras flitigt.

Det mest utmärkande för ”det engelska” är sinneslugnet. Lugnet behålls gärna även i de mest konstiga situationer. Att stå ut är något som engelsmännen är vana vid och därför kan vi också hitta dålig mat och bristfällig service runt om i staden. Det är ibland lite väl mycket av det goda när det gäller att stå ut. En engelsman klagar aldrig. Det gäller även de höga priserna, den sönderfallande infrastrukturen, den dåliga bostadsstandarden och det eländiga vädret. Engelsmannen envisas med ett leende även i den värsta av situationer.

Det verkar som om londonborna vill lida. Det återstår en hel del innan den individuella lyckan gör sitt intåg i det engelska. Men det är faktiskt på väg ut. Med moderniteten och en allt större girighet som blossade upp under 1980-talet och som följt med sedan dess är det numera fastighetsmarknaden som är mest intressant att tala om. Engelsmännen har också insett vad de bidrar med i världen på det kulturella planet och blir alltmer stolta. Det gäller även om det nationella fotbolls-, rugby- och cricketlaget får stryk av någon gammal koloni.

Ett annat särdrag är det excentriska. Vi gillar det och vi älskar excentriska personer i allmänhet. Det bidrar till förmågan att ta in andras kulturer och det har bidragit till hela landet utveckling. Engelsmännens excentricitet har lett till landvinningar och uppfinningar mer än någon annan stans i världen. Dessutom ger det bra underhållning.

Kultur i London – Introduktion

Londonborna älskar sina teatrar och konsertsalar. Har det något att göra med vädret tro? Hur som helst, London är teaterns och den klassiska musikens centrum. Det är få städer som kan skryta med att vara bättre på teater eller musik än just London. Det handlar inte bara om den goda kvaliteten som erbjuds. Priserna och mängden konserter och teaterförställningar slår det mesta. En konsertbiljett kostar runt 6 pund och uppåt och en teaterbiljett går att köpas för 8 pund, även till de finaste av föreställningar. Så här finns ingen anledning till att stanna hemma och glo.

Men, något har hänt under de senare åren. Allt som är bra säljs ut på nolltid, liksom allt som har med en stjärna att göra. West End har också en del föreställningar och musikaler som aldrig någonsin fått spelas. Så det gäller att ta reda på vad som är bra och vad som bara är skrytsamt och uppblåst. Men det kan vara svårt.

På Leicester Square finns det en kassa där det går att handla kvarvarande biljetter till halva priset till teatrar, musikaler opera och dansföreställningar. Välj denna offentliga kassa, och ta inte de svartabörshajar som står bredvid. Det kan stå dig dyrt. Ibland går det att göra fynd här. På sidan av kassan finns en lista över de biljetter som du kan köpa.