Internationellt kök

Sugen på något annat än fish and chips? Nedan listas tips inom det internationella köket.

Indiskt

I London älskar man sin indiska mat och den är i allmänhet mycket god. Egentligen serverar restaurangerna mestadels mat från Bangladesh när de säger indiskt, men det gör inte maten mindre god. Det går också att hitta pakistanska restauranger. Dessutom dräller det av anglo-indiska restauranger av hög klass. Färska råvaror och mustiga kryddor är en del av kökets tradition, liksom wok. De currygrytor som serveras i London är bra mycket hetare än i resten av västvärlden, även om de inte är fullt så starka som i ursprungslandet.

Brick Lane, som nås via Whitechapel eller Shoeditch tube är en ren currystad och kallas allmänt för Banglatown. Här finns mängder med curryhus och svartabörshajar. Det bästa stället för en god pakistansk curry är Tayaab på Fieldgate Street bakom moskén. Här trängs folk för att få ta del av den goda och rikliga maten.

Franskt

Momo på Heddon St, off Regent Street, är det mest fashionabla, och den bästa av dem alla. . Madonna och andra stjärnor hyr gärna hela restaurangen för en kväll med vänner. Deras café är utmärkt för eftermiddagstfikat eller tidigt snacks kväll och kostar 1/4 av priset i själva restaurangen.

Moro på 34 Exmouth Market, strax söder om King’s Cross är också utmärkt, om än lite långt ut för de flesta turister. Billigare och enklare att nå är då Souk, mellan St Martin’s Lane och Charing Cross Road.

Persiskt

De restauranger som erbjuder persisk mat är ofta lite väl dyra. Men det finns undantag. Mahdi på King Street ett stenkast från Ravenscourt Park Tube är en favorit. Här erbjuds billig och autentisk mat och restaurangen är fylld av iranska familjer. Grytorna och brödet är fantastiskt.

Kinesiskt

En hel del av den kinesiska maten är autentisk även om alla typer av smaker tillgodoses. Kom ihåg att ”kinesisk mat” är som ”European Food” och det är en lång väg att färdas mellan sill och fettuccine. En äkta kinesisk restaurang har dubbla menyer och vara full av kinesiska rätter du aldrig sett tidigare. Ett exempel är ”My Old Place” i Petticoat Lane (Liverpool St) där vanligtvis bara västerlänningar går. Men de är vänliga och jag kan lova att ni får äta saker ni aldrig upplevt förut – till exempel strimlad chilipotatis eller någon av de spännande szechuanrätterna. En del av rätterna har en extrem smak.

Chinatown ligger strax söder om Soho, utanför Shaftesbury Avenue. Men det är faktiskt bättre att söka sig till restaurangerna i i Queensway distrikt (nära Notting Hill). Här erbjuds en underlig blandning av Libanon och Shanghai. Ju mer etniska kineser det finns på en plats, ju bättre är maten. Men inredningen blir desto sämre, och värdet för pengarna desto högre.

Den bästa dim sum du kan få finns på Royal Kina i Queensway. Här är det oftast fullt av kinesiska affärsmän och förnäma kvinnor som äter kycklingfötter. Bokning rekommenderas . De har också en filial på Baker Street. Herr Wu (har filialer över hela stan, som ibland kallas herr Au) finns på Charing Cross Road, Irving St, Queensway erbjuder en mycket grundläggande, kinesisk buffé. Här lockar priset mer än den kulinariska upplevelsen.

My Old Place” finns på två ställen: 88 Middlesex Street, Petticoat Lane Market och på Bethnal Green Street. Här erbjuds autentisk kinesisk mat, på gott och ont. Välj mellan två olika menyer. Recepten kommer från Szechuan och Peking och när de anger en rätt som kryddig, menar det de verkligen.

I sydöstra London ligger Peninsula, på bottenvåningen av Holiday Inn vid Millennium Dome. Det är ett mycket bra ställe, men trångt på söndagarna.

Belgiskt

Förr var det belgiska köket kult i London, tack vare sina moulse frites och det smaksatta ölet. Belgo är föregångarna och finns på 50 Earlham Street, Covent Garden och i Chalk Farm, Ladbroke Grove. Det är särskilt deras luncherbjudanden som är prisvärda. Annars är de ganska dyra. Inredningen är mycket härlig och hela besöket till denna restaurang är en upplevelse i sig.

Thailändskt

Även det thailändska köket är ofta dyrt i London, men också mycket bra. En av favoriterna är Esarn Kheaw på 314 Uxbridge Road, Sheperds Bush. The Blue Elephant i Fulham är en goding den med, men här är det klart dyrare.

Vietnamesiskt

Det finns ett vietnamesiskt område i Hackney/Shoreditch strax norr om Liverpool Street. Omgivningarna är kanske inte de roligaste men maten är superb. Här ligger bland annat The Viet Hoa och Tay Hoa och de är helt okej. Den bästa av dem alla är Song Que Café, nästan vägg i vägg med Geffrye Museum. Det är både billigt och gott där.

Engelskt

Allt det som engelsmännen äter har importerats. Den klassiska engelska maten är en myt. Istället har importerad mat förvandlats till inhemsk. Men det finns god traditionell kost ändå, som puddingar i alla dess former. Pajer är en annan klassiker. Biff och njure finns ofta i det engelska köket. Cornish Pasty är ett gott alternativ det med.

Persiskt, afghanskkt och cypriotiskt

Det än mer orientaliska hittas utmed ett stråk som kallas Green Lanes i Finsbury Park, Manor House tube. Här serveras god mat från såväl Persien, Afghanistan, Turkiet och Cypern. Ett annat turkisk/cypriotisk område hittas längst upp på Kingsland Road, och här är restaurangerna bra. Tyvärr är caféerna här inte glada i kvinnor.

Vegetariskt

Det är lätt att hitta vegetariska restauranger i London. Det sydindiska köket är vegetariskt och det finns mängder av sådana restauranger på Drummond Street. Vid Charing Cross, Goodge Street finns Champor-Champor som serverar såväl vegetariskt som kötträtter till kundernas belåtenhet.