Gratis i London

Priserna på mat och boende är höga i London. Men det finns saker som är gratis. Det är faktiskt möjligt att spendera ett par veckor här och inte betala en nickel för någon entré alls. Det inkluderar gallerier, museum och historiska byggnader. Det kommer också att ge dig en minnesvärd resa.

Gratiskonserter

Mängder med konserter ges på Coin Street och nära Tower Bridge. Det finns en härlig bar i National Theatre som har öppet fram till ett på nätterna. Ta en promenad från The Wheel till Tower Bridge och plocka upp de broschyrer som delas ut. Området är livligt nattetid. Utomhusfilmer visas på Canary Wharf.

Evenemang

Det finns mängder av gratisevenemang över hela landet. Om du är lite påhittig kan du ta dig till Liverpool för fem pund och sedan roa dig på Marshall St Festival där 150 band spelar. Arrangemanget går av stapeln sent i augusti. Det enda som krävs är lite planering.

Museum

De flesta stora museer i staden har inget inträde alls. Det inbegriper ett besök på The Science, Natural History och Imperial War Museums. The British Museum och The John Soane Museum Museum of London. Kulturdepartementet har lagt ner miljontals pund för att dessa ska vara gratis att gå till. Missa dem inte! De som ändå tar en avgift för entrén har ofta en fri eftermiddag eller dag då inträdet är fritt. Det gäller till exempel The Old Naval College.

Gallerier

Gallerierna är nästan alltid gratis, inklusive det grandiosa National Gallerie och Tate galleries. De som tar ut en avgift har nästan alltid en dag då inträdet är fritt.

Salsa

Överallt i London finns det gratiskurser att gå. Varför inte prova salsa? Gratiskurser i denna dansens ädla konst ges till exempel på Bar Salas på Charing Cross Road på onsdagskvällar.

Historia

Mängder med historiska sevärdheter är helt gratis. Tyvärr tar the Royal Palaces nästan alltid inträde. Men det finns ju andra historiska byggnader som inte gör det. Sir John Soane´s museum, kyrkorna inklusive Westminister Abbey och Tower of London samt Hampton Court är bara några av platserna som är helt gratis att uppleva.

House of Parliament

För att få se House of Parliament behövs inga pengar. Däremot är det ofta kö.

Shopping

Så är vi där igen, priserna i London är hutlösa. Men det är gratis att fönstershoppa. Njut av en dag på Harrods och dess Food hall, och på Camdens och Portobellos gatumarknader. De är attraktioner i sig själva.

Teater

Teater är någonting som faktiskt inte är så dyrt från början här i London. Men det går dessutom att få se det gratis. På gatorna ses mängder med uppträdanden, inte minst i Covent Garden. Det visas också upp bra teater i mängder av festivaler. Kolla även in South Bank Centre och Barbican.

TV-shower

TV-bolagen behöver publik och det finns biljetter att få i TV-centret i White City. Det kan också finnas möjligheter att boka online genom BBC, som till exempel för konserter som ges av BBC Symphony Orchestra, TV-shower och liknande. Det finns till och med tillfällen då pengar erbjuds för deltagande.

Musik

Konsertbiljetter är faktiskt prisvärda i London. Det går att få en biljett sommartid för fem pund faktiskt. Kvaliteten är dessutom riktigt hög. BBC håller i några av de bästa och genom att kontakta dem på följande telefonnummer kan du få helt gratis biljetter: BBC Audience Services

På Barbican och South Bank ges gratis-event. Här har till exempel NY Phil, LPO, Tp Jazz och andra band spelat. Ibland sker också konserter med andra kända band när MTV är med. Royal Academy of Music erbjuder Free on Friday, vilket betyder gratiskonserter under fredagar. Här få studenter chansen att visa vad de går för under professionell ledning. Klassiskt är det som gäller. Konserterna börjar strax efter ett i Marylebone Road och nås via Baker Street Tube. Talanger jagas även i Leicester Square och i Covent Garden, liksom i de bättre pubarna runt om i staden.

Bussturer

Vissa bussturer är gratis och genom att kombinera dem rätt kan du ta dig runt hela staden utan extra kostnad med ett Oystercard.