Dryckeskultur i London

Alkohollagarna i Storbritannien är strikta. De flesta ställen får inte servera alkohol efter klockan elva kvällen. Enligt gammal god engelsk tradition ringer en stor klocka inför den sista beställningsrundan. Men om du äter ute på restaurang, eller om du besöker en klubb, så är chansen stor att de har specialtillstånd att servera alkohol även efter klockan elva.

Pubarna i området Smithfield Market har faktiskt öppet ända till klockan tre. Det är för att tillgodose marknadshandlarnas önskemål. På Old Kent Road har pubarna öppet så länge kunderna vill. Här kan pubarna, liksom på flera andra ställen istället stänga inträdet. De som redan befinner sig på puben kan dricka vidare i lugn och ro, men nya gäster tillåts inte komma in.

Även de brittiska skatterna på alkohol är höga. En enda runda kan gå loss på 20 pund. I England är det vanligt att en person köper alla drinkarna till alla i en grupp, och sedan tar nästa man nästa runda. Det anses vara oartigt att betala för drinkarna på separata notor. Den som är smart och snål försöker se till att vara siste man att bjuda på en runda, i hopp om att ingen orkar med denna sista runda.

Öl är mycket populär och traditionell brittisk öl serveras rumstempererat, eller rättare sagt källartempererat. Men även tjeckisk och tysk öl dricks med förtjusning på pubarna. Real ale är en sann tradition och har en särskild smak. Det finns mängder med mikrobryggerier som serverar standard och real ale och blandningar däremellan.

De flesta pubar ägs av bryggerierna själva och säljer enbart sin egen öl. Det finns också så kallade Free Houses, men inte så många. De serverar olika sorters öl och är inte kopplat till något enskild bryggeri. CAMRA är koden för en fri pub som inte enbart säljer ett varumärke.