Dagsturer kring London

Om man vill ta en tur en bit utanför London finns det mycket att se. Förutom alla sevärdheter i staden finns det en rad intressanta platser på en dagsturs avstånd.

Brighton

Brighton är en gregoriansk sjöstad som blivit känd för att vara en kunglig lekplats. Här händer alltid något spännande och maten som serveras i stadens restauranger är i allmänhet mycket god. Det är också ett bra ställe för de som gillar att shoppa, särskilt juveler. Brighton ligger en timmes resa från London Bridge och är helt klart värt en halv dag åtminstone. Från staden kan du även utforska de vita klipporna som den här kusten är så känd för. I denna livliga stad finns många studenter och staden präglas av en liberal och accepterande atmosfär.

Hampton Court

Hampton Court är ett otroligt palats som gavs till folket av drottning Victoria. Det började byggas under Henry VIII:s tid och tog flera generationer att färdigställa. Här finns mängder med fantastiska rum, ett medeltida kök, en mycket berömd labyrint och banor för ”real tennis”, ursprunget till dagens tennis, liksom en enormt vacker trädgård. Palatset ligger inte mer än fem minuter från Hamton Court station, 30 minuter från Waterloo. Där kan du ta en båttur som tar dryga tre timmar. Njut sedan av en picknick i Bushey Park.

Den ultimata dagsturen

Om du vill se makalösa ting utanför London, så ska du njuta av tinnarna och tornen I Oxford, fascineras av Stonehenge och sedan ta dig till Avebury, den gotiska katedralen. Därefter kan du njuta av de mysiga små byarna i området, som Upavon och den fantastiska landsbygden med alla dess traditioner. Det tar en dag att uppleva, men du behöver tillgång till en bil.

Windsor Castle

Windsor Castle är känd som det största slott som är bebott i dag. Slottet har restaurerats efter en enorm brand för några år sedan. I övrigt finns inte mycket att göra i Windsor, tyvärr. Men om du gillar slott kan du åka vidare till Warwick med tåget. Stratford upon Avon ligger också nära Warwick för den som vill se denna berömda stad där Shakespeare föddes. Tyvärr är just den orten mindre tillgänglig med tåg, i alla fall kvällstid.

Cambrige

Cambrigde är en anrik universitetsstad med över 30 högskolor. Vissa av dem stammar från 1200-talet. Konkurrenten Oxford är kanske ännu äldre, men Cambridge ståtar med en vacker flod som rinner genom staden och har mängder med marknader. Här kan du njuta av traditioner och en stolt historia, samtidigt som du får chansen att träffa de kanske mest intelligenta människorna i världen. Cambridge gör sig bäst under en heldagstur, men om vädret inte är så lämpligt kan en halv dag räcka. För att få komma in på de olika universiteten i staden kan det hända att en avgift tas ut.