Vilken månad är bäst att flyga till London?

Vi tycker London är som bäst under de sista två veckorna i september. Men det finns faktiskt massor att göra och se året runt. Vädret är sannolikt en viktig faktor och blir ofta ett överraskningsmoment för besökare. Det är bara att konstatera att augusti är en ganska blöt månad. Vädret har skiftat de senaste åren och sommaren kommer allt senare. År 2008 hann det nästan inte bli någon sommar alls.

Januari

Ofta en trevlig månad – inte för kallt, och inte särskilt vått, men det kan börja blåsa i slutet av månaden. Shoppingen är i full gång och konserterna avlöser varandra. Det är också lätt att få biljetter. Första januari anordnas en parad genom stadens centrum.

Februari

I februari regnar det ofta. Det finns inte jättemycket att göra, men hotellpriserna är som lägst just nu. Teater- och musikutbudet är som vanligt bra och det kinesiska nyårsfirandet i Soho gör livet till en härlig tillställning. Det kan dock vara packat med folk där. I slutet av månaden blir det skolledigt vilket leder till kaos i staden.

Mars

Det är lite som februari, bara det att det inte är fullt lika illa. Solen kan titta fram. Om påsken kommer tidigt är det desto roligare. Den berömda roddtävlingen mellan Oxford och Cambridge går av stapeln den första helgen. Brittisk sommartid börjar.

April

Vädret blir bättre och bättre men det är fortfarande blött och blåsigt. Det finns optimister i staden som håller i vårfestivaler med teater och musik. London Maraton går av stapeln. Påsken är ett inferno i staden och bankerna har ledigt den första april.

Maj

De flesta britter hoppas förgäves på att sommaren ska nå dem nu och de blir grymt besvikna. Även om det blir allt varmare regnar det ändå. Vädret är omöjligt att förutspå. Maj firas i Oxford och även i London med traditionella festligheter. Finalen i cupen i fotboll spelas och Coin Street Festival går av stapeln på South Bank. Chelsea Flower Show är en upplevelse.

Juni

Nu kommer torka och sol, men vinden fortsätter att blåsa. Pubar och teatrar gör sig redo för en utesäsong och City of London arrangerar en härlig festival fylld med teater och musik. Covent Garden har också en festival och tennistävlingarna på Wimbledon genomförs. Det är även tävlingar på Ascot i hätkapplöpning.

Juli

Det är äntligen sommar och kortbyxorna åker fram, i alla fall ibland. Ta med paraplyet för säkerhets skull. Hampton Court Flower Show och laddning inför de Proms pågår.

Augusti

Alla är i Edinburgh för deras årliga festival så teatrarna ligger öde. Proms pågår för fullt och landsbygden är i full blom. Det finns mängder med turister och hotellpriserna skjuter i höjden. Notting Hillkarnevalen arrangeras sista helgen i augusti och undvik den.

September

Det här är den bästa tiden för ett besök i London. Månaden erbjuder värme och en torr tillvaro, särskilt under den andra halvan av månaden. Thamesfestivalen och Öppet Hushelgen arrangeras, där du kan besöka de byggnader som annars är stängda för allmänheten. Teaterfolket har hittat tillbaka från Edinburgh och sätter upp nya uppsättningar överallt. Opera- och teatersäsongen börjar på allavar. Seafood festival i Hay´s Galleria och Soho Jazz Festival drar igång.

Oktober

Månaden är som september bara mindre hektiskt. Det kan också regna men det kan även bli indiansommar. Teater- och musiklivet är excellent och den brittiska sommartiden slutar.

November

Nu kommer hösten på riktigt och det regnar, men bara tillfälligt. Det är t-shirt med jacka som gäller. Guy Fawke´s Night infaller den femte och det är minnet av när katolikerna brändes på bål i England. Lord Mayor’s Show i City arrangeras.

December

Det är svalt men ofta torrt. Shoppingen är som galen inför julen. De flesta företag har sin stora omsättningsmånad nu. Det är ljust på gatorna tack vare mängder med dekorationer. Firmafesterna får folk att bli fulla ute på stan. Under julveckan är stan öde och nyårsafton firas sedan på Trafalgar Square.